L’Espai Ferrer i Guàrdia obert a la ciutadania

L’Espai Ferrer i Guàrdia, al Gòtic, obre les portes al servei de les entitats i ciutadania per fomentar la cultura, l’educació popular, la participació associativa i la crítica social.

2014-04-09_Inauguracio-Espai-Ferrer-i-GuardiaEl passat dimecres, 9 d’abril de 2014, es va celebrar l’acte inaugural de L’ESPAI FERRER i GUÀRDIA, un equipament de 200 metres quadrats obert al barri i al districte de Ciutat Vella, amb la voluntat d’esdevenir l’ateneu de referència pel conjunt d’entitats que tenen la seu social al c/Avinyó 44.

Actualment, les seus de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, Esplais Catalans (ESPLAC), Acció Escolta de Catalunya (AEC), l’Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya (ACJ), la Fundació Terra, la Joventut Europea Federalista (JEF), Cooperacció, l’Escola Lliure el Sol, la cooperativa ENCÍS i el Moviment Laic i Progressista (MLP) estan ubicades a l’edifici del c/Avinyó 44 de Barcelona.

El projecte de L’ESPAI FERRER I GUÀRDIA, ha estat impulsat per la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, recuperant els espais de la planta baixa de l’històric edifici (1775), i que s’havien utilitzat com a aules de formació de monitors i caps escolta. La rehabilitació de les antigues aules, permetrà obrir aquest espai que llinda amb el c/Avinyó i el c/Carbassa a la ciutat de Barcelona, i en el que s’hi celebraran activitats culturals, associatives, gastronòmiques, socials, artístiques, etc.

L’ESPAI FERRER I GUÀRDIA ha comptat amb el suport i el finançament de XarxaEvolució, una organització especialitzada en la gestió cultural i gastronòmica.

La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia considera imprescindible i positiu promoure l’activitat associativa al barri Gòtic de Barcelona i contribuir, així, a la difusió dels valors i principis que van inspirar la creació de la Fundació l’any 1987; la joventut, l’educació, la cohesió social i la laïcitat.

S’hi organitzaran activitats culturals, associatives, gastronòmiques i socials. Té un espai gastronòmic de cuina catalana i de productes de proximitat, el que es coneix com de ‘quilòmetre zero’.

El director de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Oriol Illa, apunta: “És un espai de llibertat perquè reivindica els ideals de Ferrer i Guàrdia, un pedagog del segle XX que va ser afusellat al Castell de Montjuïc perquè tenia un pensament massa avançat a la seva època: volia que nenes i nens, rics i pobres estudiessin a l’escola en la mateixa aula”.

Illa recorda que Ferrer i Guàrdia “creia en l’aula com un espai d’experimentació i de debat, no pas com un espai de càstig”. Per això, insisteix que volen recuperar “aquest esperit en el moment que pensem que estem retrocedint des de molts punts de vista (socials, polítics…), i, per tant, aquí òbviament no hi faltarà i volem que no hi falti la crítica social”.