Arxiu del Tema: Memòria històrica

Jordi Garcia Farrero

Entrevista a Jordi Garcia Farrero: “És essencial promoure el debat sobre la figura del mestre, els mètodes educatius i la formació dels mestres”

Entrevistem a Jordi Garcia Farrero, autor del llibre “Pensar por cuenta propia. La pedagogía libertaria hoy” (Octaedro, 2024), amb motiu de la seva presentació a la Biblioteca de l’Associació de mestres Rosa Sensat.

Important

Espais de memòria a Francesc Ferrer i Guàrdia a França, Bèlgica i Luxemburg

Més de cent tretze anys després de la seva execució en el fossar del castell de Montjuïc, Francesc Ferrer i Guàrdia resten en bon lloc en les memòries col·lectives franceses…

Pere Solà en el I Simposi Internacional Ferrer i Guàrdia

Entrevista a Pere Solà: “La novel·la vol descriure el fer i el ser d’un lluitador social contemporani com Ferrer i Guàrdia”

Conversem amb Pere Solà, catedràtic d’Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona i autor de la nova novel·la sobre Francesc Ferrer i Guàrdia: “Quadern de cel·la, apunts de darrera…

Gil Toll

Entrevista a Gil Toll: “Com altres institucions o personatges incòmodes al franquisme, es va enterrar la memòria del diari El Diluvio”

Gil Toll és periodista dedicat a la informació econòmica a TV3 i doctor en Història. En els últims anys ha investigat profundament els diaris republicans més populars de la premsa…

Entrevista a Valeria Giacomoni: “Ferrer i Guàrdia i Puig Elias quedaron en el olvido porque sus proyectos pedagógicos fueron tachados de políticos”

Valeria Giacomoni es una historiadora italiana especializada en pedagogía libertaria y es la autora del libro “Joan Puig i Elias: anarquismo, pedagogía y coherencia”. En la última edición del Informe…

Reus, bressol de les cerimònies civils. 150 anys del primer matrimoni civil

«La Junta revolucionaria de Reus en 20 de octubre de 1868 decretó en este sitio e instituyó por primera vez en España el matrimonio civil». Placa commemorativa col·locada el 1870…

Foto: graffiti maig 68.

Em rebel·lo, doncs existim…

Cinquanta anys del maig del 68   Només en fa cinquanta? D’un còmput temporal vinculat al calendari més immediat, sí. O potser sí. Només fa cinquanta anys del maig de…

Ens sentim hereus del pensament de Ferrer i Guàrdia

Molt bon dia, agraeixo a la Fundació Ferrer Guàrdia d’haver-me convidat a participar en aquest acte, en nom de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, un moviment de mestres que se…

El poeta del perdón

El poeta del perdón de Antonio Priante A finales de julio de 1909 el pueblo de Barcelona se echó a la calle – por “pueblo” quiero decir la gente más…

Les llums d’un país a l’ombra

Jordi Amat viu amb passió la Història que investiga des de la seva joventut de cos i d’esperit i desvetlla en mi records de moments viscuts quan ell encara no…