Joves, comunitat i crisi

jornades-casal-amicEl dia 16 de maig de 2013 es va celebrar al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili la II jornada “El procés d’acompanyament amb adolescents en medi obert. Joves, comunitat i crisi”. Amb l’objectiu de sensibilitzar i evidenciar les potencialitats de la tasca socioeducativa desenvolupada al carrer i oferir eines i estratègies socioeducatives en medi obert.

Organitzada per la Fundació Casal l’Amic, l’Ajuntament de Badia del Vallès, l’Ajuntament de Tarragona i la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili, va esdevenir un espai de reflexió i debat centrat en l’educació de carrer i en com afecta la crisi als joves.

El fet d’anomenar-la segona jornada, i que estigués coorganitzada amb l’Ajuntament de Badia del Vallès, és fruit de l’assistència de l’equip d’A Peu de Carrer, projecte d’educació de carrer de la Fundació Casal l’Amic, a la jornada “El procés d’acompanyament amb adolescents en medi obert” organitzada per l’equip d’educadors de carrer de l’Ajuntament de Badia del Vallès l’any 2012. En aquesta jornada, l’equip d’A Peu de Carrer va presentar el projecte que realitza des de l’any 2003 i, veient que la necessitat de l’educació de carrer era un fet compartit amb molts altres professionals, ens van proposar organitzar la segona edició de la jornada aquest any 2013, comptant amb la coorganització de l’Ajuntament de Badia del Vallès.
La jornada va començar amb la presentació de la jornada a càrrec de la Dra. Encarnació Ricard Martí (Vicerectora de Societat i Relacions Institucionals de la URV), la Dra. Carme Borbonés (Presidenta honorífica de la càtedra d’Inclusió Social de la URV), la Sra. Eva Menor (Alcaldessa de l’Ajuntament de Badia del Vallès), la Sra. Victòria Pelegrín (Tinent d’Alcalde de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Tarragona) i el Sr. Jordi Navarro (President de la Fundació Casal l’Amic). En aquesta presentació, es van exposar les percepcions de cada entitat coorganitzadora a l’entorn del procés d’acompanyament amb adolescents en medi obert i de la importància de l’educació de carrer en els contextos urbans actuals. Com a petit resum, la frase que millor sintetitza aquest espai de la jornada és:

“La intervenció amb infants i joves és una responsabilitat col·lectiva, on cal que s’impliquin les institucions i les xarxes comunitàries”

Seguidament, el sociòleg francès Olivier Noël -sociòleg de l’Institut Social et Coopératif de Recherche Appliquée de Montpellier, conferenciant de sociologia política i docent de la Universitat de Montpeller 3- va fer una ponència sobre processos d’aprenentatges mutus i poder d’acció. En aquesta ponència, Olivier Noël va contextualitzar una recerca de llarga durada (1992 – 2012) sobre discriminacions que afecten, particularment, els i les joves dels barris populars francesos i va presentar un dispositiu d’experimentació social. Mitjançant aquestes accions, el sociòleg va subratllar els processos d’aprenentatge mutu i els reptes demogràfics que aquesta pràctica sociològica planteja en la construcció dels problemes públics. La idea principal que es va extreure d’aquesta ponència és la següent:

“Quan la definició dels joves es realitza des dels poders públics, al problema li direm integració i el situem en els mateixos joves. En canvi, quan escoltem els joves des d’una posició d’igualtat el problema es troba les institucions, les quals obstaculitzen l’accés d’aquests joves als recursos”

Després de la ponència del sociòleg francès, es va donar pas a la taula política. En aquest espai, les 180 persones assistents a la jornada van poder escoltar com les forces polítiques contemplen el treball d’acompanyament educatiu en medi obert, tenint l’oportunitat de realitzar-los-hi preguntes i crítiques entorn del model polític que s’està adoptant actualment amb les polítiques enfocades a l’acció social.

Per tal de poder realitzar aquest espai, vam comptar amb la presència d’Anna Solé (CiU), Eva Menor (PSC), Arnau Funes (ICV), Salvador Mestre (ERC) i José Ibort (C’s). La moderadora d’aquest espai va ser Sara Sans, presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona.

Aquesta taula va consistir en que cada polític fes una breu presentació entorn a la concepció pròpia de l’educació en medi obert i, seguidament, els assistents van realitzar preguntes directes als polítics a les quals tots ells van respondre. D’aquesta manera es va permetre tenir una conversa entre els assistents i els polítics que va esdevenir un espai de reivindicació de la tasca que es desenvolupa en medi obert i de l’acció social en general. A mode de conclusió, la frase que millor defineix aquest espai és:

“Treballar en l’ara i aquí per donar eines a les persones per plantejar el seu futur”

Després de fer una petita pausa, es va començar l’últim espai del matí, la taula d’experiències, coordinada per Xavier Úcar -Catedràtic de pedagogia sistèmica i social a la UAB-.

El primer en exposar el seu projecte va ser Jon Etxeberria, educador social a l’Asociación Navarra Nuevo Futuro, membre d’HeziZerb elkartea i dinamitzador de DynamoInternational Street Workers Network a Espanya. Ell va exposar el funcionament d’Espaciokrea projectes socioeducatius, que és un programa d’animació i participació juvenil, artística i creativa dissenyada per a la joventut que l’Associació Navarra Nuevo Futuro acompanya. A més, va donar a conèixer la xarxa internacional d’educadors de carrer DynamoInternational Street Workers Network.

Seguidament, José Manuel Valenzuela i Diego Cuadrado de la Fundación Pioneros, van presentar el programa “Educándonos, educar para transformar” del qual són director i educador. Aquest programa forma part de l’Àrea Socioeducativa de la Fundación Pioneros i té com a finalitat incidir en la realitat que viuen els joves amb un sentit de transformació comunitària.

Per últim, les educadores d’entorn de la Regidoria de Benestar Social i Ocupació de l’Ajuntament de Lleida, Janet Garcia i Ester Fortuny, van presentar “Futbol ciutat”, una de les accions que es desenvolupen al projecte educatiu d’entorn de l’Ajuntament de Lleida i que consisteix en l’organització d’una lligueta esportiva amb joves d’entre 11 i 17 anys que participen en projectes educatius d’entorn.

Després de les presentacions, els assistents a la jornada van poder compartir els seus dubtes i reflexions amb els professionals que van exposar els projectes dels quals formen part. En una frase, la conclusió que s’extreu d’aquest espai és:

“Acompanyem als joves com a protagonistes de la seva transformació i millora de la seva realitat. Actuant, construeixen la seva identitat, descobreixen i activen les seves potencialitats i esdevenen agents actius de la millora de la seva comunitat”

Després de fer una pausa per dinar, vam reprendre les activitats de la jornada amb l’últim espai, els tallers.
Aquest espai va estar composat per quatre tallers en els quals es tractava de forma pràctica i dinàmica diferents temàtiques.

Es va realitzar un taller anomenat les potencialitats del treball de carrer a Europa, taller a càrrec de Judit Vallès -Cap de programes de la Fundació Ferrer i Guàrdia- i moderat per Albert Ortega i Noemí Pàmies -Educadors de carrer de la Fundació Casal l’Amic-. En aquest espai es va treballar entorn a la recerca de fórmules de col·laboració amb les entitats europees, les complicitats amb les administracions i el desenvolupament d’una estratègia de recerca de finançament per a projectes mitjançant les vies que Europa ofereix. Un cop finalitzat el taller, la conclusió que es va extreure de la sessió és:

“Europa ens pot ajudar a generar noves experiències i això cal aprofitar-ho pel potencial que ens ofereix. No t’ho deixis perdre, reflexiona en clau europea”
També es va realitzar un taller anomenat experiències alternatives autoorganitzades: com transferir-les als barris populars. A càrrec de Pau Rausell Köster -Professor del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València)-i moderat per Salvador Avià, va esdevenir un espai on es va conèixer la realitat d’efervescència comunitària i creativa del barri de Benimaclet (València) i es va treballar sobre com transferir iniciatives com les de Benimaclet a barris populars. La conclusió que es va extreure del taller és:

“Hi ha vida més enllà de l’administració. El capital humà i relacional pot permetre als
veïns aprofitar les seves pròpies oportunitats”

Un altre dels tallers que van tenir lloc va ser l’anomenat el valor de la comunitat com a recurs en temps de crisi. A càrrec de Cèsar Muñoz -Consultor Internacional d’Infància, Joventut i Participació Ciutadana- i moderat per Roberto Pescador i Ana Lirola -Educadors de carrer de Badia del Vallès-, va ser un taller on es va treballar en direcció al descobriment de com activar el potencial de la comunitat en els territoris de les persones participants al taller. La conclusió que es va extreure del taller és:

“Podem definir a l’educador com: un adult de presència lleugera. La comunitat es portadora de la informació que l’educador ha de saber desxifrar”

Per últim, es va realitzar un taller anomenat del desig al futur, treball individualitzat en adolescents, a càrrec d’Àngel Záforas -Coordinador d’Educadors Socials de l’IMSST- i moderat per Maria Pallarès i Joan Marc Vendrell -Educadors de carrer de la Fundació Casal l’Amic-. En aquest taller es va treballar al voltant de com realitzar l’acompanyament als joves en el seu projecte de vida, com està afectant la situació actual a les persones i com compensar la incertesa en una etapa vital en la qual, aquesta, ja hi és present de per si. La conclusió a la que es va arribar després d’haver realitzat el taller és:

“Les dificultats de l’adolescència són multidimensionals i engloben els àmbits educatiu, psicosocial, formatiu i formatiu laboral. Per tant el desenvolupament de la seva autonomia ha d’incloure accions integrals des dels diferents àmbits”

Finalment, es va donar lloc a la cloenda de la jornada on es van citar les conclusions extretes de cadascun dels espais que la van formar, i en què es van fer els agraïments a totes aquelles persones que van ajudar a que la jornada es dugués a cap.

La jornada va ser un espai d’intercanvi i reflexió on, a través d’espais de fonamentació teòrica, debat, discussió i praxis, les persones assistents van poder compartir experiències, pràctiques, dificultats, reflexions i accions que van permetre evidenciar que l’educació de carrer és essencial i que hi ha persones i professionals que hi creuen i hi aposten fermament.

Més informació: www.casalamic.org