AureaSocial, la flor de la revolució integral

flor aurea socialEls inicis de la Cooperativa Integral Catalana (CIC), l’estiu de 2010, es van moure, com els nòmades d’antany, en dos eixos geogràfics: els Pallars (Jussà i Sobirà) i un local a la plaça del Sol de l’exvila de Gràcia. Al Pirineu s’hi van bastir les bases del que avui és un projecte que es defineix com una «iniciativa en transició per a la transformació social des de baix, mitjançant l’autogestió, l’autoorganització i el treball en xarxa»; i a l’Infoespai gracienc s’hi va començar a aplegar el nucli primigeni del que avui és un conglomerat de projectes autònoms, ecoxarxes, sistemes públics d’alimentació, salut, educació i habitatge i…AureaSocial, un immoble i, a hores d’ara, la joia autogestionària de la CIC.

Efectivament, AureaSocial és un dels projectes autònoms d’iniciativa col·lectivitzada (PAIC) de la CIC, un espai comunal situat al número 263 del carrer de Sardenya de Barcelona, en què es practica l’autogestió, la gent s’organitza de manera autònoma i horitzontal, les decisions es prenen en assemblea i s’hi mantenen múltiples activitats a través de grups de treball permanents.

De fet, fins al 2011, s’anomenava Aurea’s i en els seus 1.400m2 s’hi duien a terme activitats de creixement personal gestionades per una empresa familiar que hi va invertir 4 milions d’euros en la compra i el condicionament de l’espai, incloent-hi una hipoteca de 2 milions d’euros.

A la tardor de 2011 es va decidir tancar i llogar l’espai (en lloc d’abandonar-lo) a la Cooperativa Integral Catalana, a través d’un acord d’intercanvi amb l’objectiu que hi pogués dur a terme un projecte coherent amb els ideals pels quals la família fundadora de l’empresa hi havia invertit el seu patrimoni.

El desembre es va formalitzar el contracte de lloguer, i a mitjans de gener el local va ser subhastat sense que en sortís cap comprador. A partir d’aquí un gabinet d’advocats s’ha encarregat d’endarrerir la presa de possessió de l’immoble per part del banc, prevista la primavera d’aquest 2013. AureaSocial es va inaugurar, com a PAIC de la CIC, el 16 de juny del 2012.

La campanya per a la compra col·lectiva d’AureaSocial, anomenada «Fem-lo comú», és la via que per assemblea es va consensuar des dels inicis, per garantir la sostenibilitat a llarg termini del projecte i perquè l’espai esdevingui un espai comú, obert a la revolució integral. És per això que, d’una banda, la CIC promou la col·lectivització de béns, terrenys, habitatges o immobles, com AureaSocial i, de l’altra, tracta de recuperar la salut i l’educació públiques, al marge del poder hegemònic que estableixen l’Estat i el capital.

En aquest sentit, des del mes de setembre de 2012, s’ha posat en marxa un Fons de Col·lectivització, una eina financera que impulsa la Cooperativa d’Autofinançament Social en Xarxa (CASX), un fons d’estalvi o inversions socials destinats a la col·lectivització d’immobles.

A la CIC, i a AureaSocial com a flor de la revolució integral que promou, compartir vol dir posar en comú, sense esperar una compensació a canvi —recursos materials i immaterials que no són comptabilitzats com a fluxos d’intercanvi—, mitjançant la reciprocitat espontània, les relacions d’afinitat, el suport mutu i forts llaços de confiança. Seguint el principi de «cadascú segons les seves possibilitats», totes les activitats que es realitzen a AureaSocial són de caràcter comunitari, lliure i obert, de manera que participar-hi no implica límits ni restriccions per causes econòmiques. Tothom hi és benvingut!

Vincles

AureaSocial [Espai Obert. Salut · Educació · Autogestió]
www.auresocial.org
De dilluns a divendres, d’11 a 21 h. Sardenya, 261-263, Barcelona. T.: 935 535 61; correu-e: info@auresocial.org.

Cooperativa Integral Catalana
cooperativa.cat

Xarxa social de la CIC
cooperativa.ecoxarxes.cat

Associar-se a la CIC
https://intern.cooperativaintegral.cat/ca/form/fes-te-soci-de-la-cooperativa-integral-catalana

Fem-lo comú
femlocomu.auresocial.org

CASH
www.cash.cat