Premi a l’actuació per l’estalvi energètic

El 22 de gener de 1999 l’Excm. Sr. Joan Clos, alcalde de Barcelona va inaugurar els locals de la Fundació Terra i en concret es va posar en marxa la central elèctrica d’energia fotovoltaica de 2,2 kW situada al terrat del quart pis d’Avinyó, 44 que mira al carrer Carabassa.

La Fundació Terra, compromesa amb la millora del medi ambient ha rehabilitat la seva seu emprant tecnologies en eficiència energètica, energies renovables i productes ecològics perquè serveixi d’exemple de les possibilitats que tenim per conservar l’entorn. La Fundació Terra, dedicada a la sensibilització ambiental i a la restauració de petits espais naturals periurbans, ha instal·lat una central d’energia fotovoltaica amb l’objectiu d’obtenir dades reals i fiables per animar les persones, empreses i entitats a invertir en energia fotovoltaica. Amb aquesta iniciativa es participa d’una forma real en la reducció de les emissions a l’atmosfera i en l’aplicació del Protocol de Kyoto.

Per a dur a terme aquesta actuació s’ha comptat amb la col·laboració del Servei d’Acció Territorial de la Diputació de Barcelona i de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona.

El Sol com a font d’energia

La Central Fotovoltaica de la Fundació Terra està formada per 21 pannells amb una capacitat de potència elèctrica de 2,3 kWh generada per cèl·lules de silici monocristal·lí que ocupen una superfície de 18 m2. Amb la radiació mitjana del sol a la latitud de Barcelona, la Central Fotovoltaica de la Fundació Terra espera poder generar uns 4.025 kWh/any. Això significarà un estalvi d’uns 916,6 Kg de diòxid de carboni a l’atmosfera. Atès que l’energia fotovoltaica es genera en les hores punta de demanda elèctrica, aquesta energia renovable pot ser una bona estratègia per a reduir l’impacte ambiental dels combustibles fòssils.

Aquesta és la primera iniciativa que s’acull al recent Real Decreto 2818/1998 de 23 de desembre (publicat al BOE del 30-12-98) en el qual es preveu un incentiu econòmic de 66 Ptes pels kilowatts generats amb instal·lacions fotovoltaiques de menys de 5 kWh.

L’incentiu econòmic recentment aprovat pel Decret 2818/98 no està pensat perquè aquesta mena d’instal·lacions siguin rendibles sinó per afavorir que l’elevada inversió que requereixen es pugui amortitzar en uns 15 anys.

La central d’energia fotovoltaica inaugurada està ubicada en el terrat de les oficines de la fundació i connectada a la xarxa elèctrica gràcies a dos inversors de 1500 W. Amb aquests aparells s’aconsegueix que l’electricitat generada es pugui introduir a la xarxa elèctrica general. La instal·lació ha estat realitzada per ACYCSA/T-SOL que disposa d’una dilatada experiència en instal·lacions d’energia solar. El 1995 la Fundació Terra ja va promoure la creació dels aiguamolls de Molins de Rei amb bombeig solar directe de 7 kWh per bombejar 500.000 litres d’aigua diaris dins la llacuna.

Un aparador de tecnologia ecològica

Un edifici tot i ser un espai alimentat per energia i aigua és, essencialment, una estructura arquitectònica. Els sistemes de construcció no sempre han estat respectuosos amb l’entorn i molt menys són eficients en la utilització dels recursos. Per això, la seu de la Fundació Terra, a banda d’incorporar una font d’energia renovable ha aplicat tecnologia per a minimitzar la despesa energètica i la malversació de recursos naturals.

Per aconseguir el màxim aprofitament tèrmic s’han instal·lat finestrals bioclimàtics SAV (Sistema acústic ventilat). Les parets s’han folrat de Tectan, un material fabricat amb envasos tetrabriks usats, i el sostre s’ha fet amb plaques de fibrociment fetes amb residus de fusta i ciment. El terra s’ha entapissat d’una moqueta de polipropilè que es podrà reciclar quan s’esgoti la seva funcionalitat.

Per reduir el consum d’energia, la il·luminació s’ha dissenyat amb lluminàries equipades amb fluorescents TL-5 de Philips que contenen el mínim percentatge de mercuri possible i estan activades per balasts electrònics que permeten fins a un 35% d’estalvi d’energia respecte a la il·luminació habitual.

Per evitar usar productes tòxics per al medi ambient tota la instal·lació elèctrica s’ha fet amb tubs de polietilè cablejats per fils sense revestiment de PVC. Igualment, les canonades sanitàries són de polipropilè en substitució de l’habitual PVC.

Finalment, per minimitzar el consum d’aigua i evitar la contaminació de les aigües dolces, el WC és de tipus compostador que no requereix aigua i permet fabricar adob natural a partir dels excrements humans.

Un premi merescut

Aquesta intervenció arquitectònica modèlica i d’avantguarda en la protecció ambiental va ser premiada en la convocatòria de Premis Barcelona Posa’t Guapa al Mèrit Paisatgístic 1999 de l’Institut del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona que es van atorgar en un acte públic a l’Auditori de Barcelona el passat 25 de març. Per això es va rebre de mans de l’alcalde de Barcelona un guardó consistent en una placa commemorativa.

Amb aquesta actuació de la Fundació Terra l’edifici d’Avinyó, 44 afegeix als seus valors patrimonials i històrics el de comptar amb una intervenció arquitectònica i ecològica única en el seu gènere. El fet de comptar amb la primera instal·lació fotovoltaica privada connectada a la xarxa elèctrica converteix aquesta iniciativa en un exemple de respecte ambiental per a la resta de ciutadans.

La incorporació de la Fundació Terra al moviment laic i progressista afegeix la component ambiental no només en l’àmbit de la formació, amb elements com la prestigiosa monografia Perspectiva Ambiental, sinó també en l’àmbit pràctic i demostratiu. L’experiència i el bagatge en sostenibilitat aplicada ben segur amararan, en un futur proper, tot el moviment.