Es tracta d’un procés de descoberta de la ciutat des del punt de vista de la història i la cultura. L’objectiu és veure com s’arriba a la llibertat i a la democràcia, quins són els moments històrics més significatius, quins personatges hi han intervingut i quins llocs concrets han viscut aquells esdeveniments.
Per tal de fer aquesta descoberta cal seguir la metodologia següent:
Buscar bibliografia de la història del poble o ciutat. Es pot recórrer a algú que se’l conegui bé, que sigui historiador o anar a l’arxiu i/o al museu local.
Un cop es tenen dos o tres llibres convé que alguna persona us assessori quin és el millor.
Llegir el llibre seleccionat, fer-ne un curt resum.
Fer un guió de les etapes històriques, per tal de seleccionar els llocs d’interès, els edificis més significatius (cal apuntar la data de construcció) i els personatges més importants (cal apuntar quins són els personatges d’esquerres a cada època (no en trobareu en totes). Un exemple de guió:
A. Jaciments prehistòrics. (Als museus locals normalment hi ha algunes peces, mirar d’on provenen).
B. Ibers i romans.
C. Restes de l’etapa de presència musulmana a Catalunya. Sobretot de la meitat de Catalunya cap al sud.
D. Època medieval. Es tracta de tenir clar quina era l’estructura del casc antic de la població i localitzar les petges. Veure si trobeu referències als remences i bandolers. Organització del poble: paers, batlles, prohoms.
E. Època moderna. Referències a la guerra de Successió (1714). Edificis, etc. Organització municipal: alcaldes i regidors.
F. Època Contemporània. De 1808 fins a l’actualitat.
1808-1812 La Constitució de Cadis.
1835 La revolució liberal
1868-1874 El Sexeni Revolucionari. La I República.
1909 La Setmana Tràgica.
1931 La II República
1936-1939 La Guerra Civil
La postguerra
1950-1970 Les immigracions
La lluita per la democràcia.
La democràcia.
Establir un itinerari o ruta per la ciutat o poble
Per començar, recomanem que trieu un lloc des d’on hi hagi una certa panoràmica de la ciutat o del poble. Així els nens i nenes podran tenir una visió global.
La ruta s’ha de construir amb un cert ordre cronològic des del període més antic fins a l’actualitat, i escollir els llocs més significatius. A cada punt d’interès, a banda de l’edifici de referència, es podrà explicar un personatge i un moment històric concret. Evidentment, l’explicació haurà de variar segons l’edat del grup. Però el recorregut pot ser més o menys el mateix. No caldrà que la gent prengui notes.
Si alguna persona o algun grup vol dur a terme al seu poble o ciutat aquesta activitat, estaré encantat de poder-vos assessorar (tel.934 125 928. fax.933 170 661. [email protected])
Comentaris recents