En matèria religiosa, l’Estat obliga a l’ensenyament de la religió catòlica en tots els centres docents fins a secundària, i permet optar qui no desitgi cursar aquesta assignatura d’adoctrinament, a fer durant aquest temps alguna activitat que no contribueixi a la seva formació docent (per tal d’evitar desavantatges de coneixements amb els catòlics) i que sigui suficientment “desagradable” per tal de no desincentivar els catequistes. Els continguts, els professors, l’orientació d’aquesta assignatura mal anomenada de religió, es troba sota l’única autoritat de la jerarquia eclesiàstica encara que sigui finançada amb fons públics.
La utilització simbòlica de l’Església, especialment confusa en el terreny militar, és també un altre exemple del seu poder actual. Els regidors elegits pel poble assisteixen impassibles a la bronca de l’arquebisbe durant les festes majors. Un absurd pont (aqüeducte) paralitza el teixit productiu perquè la festa de la Immaculada no pot desaparèixer, i les poques festes civico-constitucionals es queden en l’oblit.
Així podríem elaborar un llarg etcètera de greuges però allò que més importa és que la situació està estancada. És necessari adoptar mesures d’autodefensa enfront de l’atac constant que des de l’Església, de vegades mitjançant fons públics, es duu a terme contra la nostra llibertat de consciència. Aquestes poden ser algunes idees per començar a parlar:
– Ha de constituir-se una àmplia mesa cívico-política que tingui com a objectiu la denúncia unilateral del Concordat amb la Santa Seu. Les relacions de l’Estat amb qualsevol religió han de regular-se en l’ordenament intern i no constituir-se com a obligacions internacionals.
– Enfront de posicions ètico-polítiques contràries del tot als objectius de la nostra democràcia, haurien de trencar-se les relacions diplomàtiques amb l’Estat vaticà (i amb la Sobirana Ordre de Malta) i que negar-li el reconeixement d’Estat que va lliurar-li Mussolini a l’aparell burocràtic d’una confessió religiosa.
– El moviment laic escolar ha d’organitzar-se per frenar l’enfonsament organitzat de l’ensenyament públic que produeix un desviament massiu de fons cap a l’ensenyament concertat amb centres catòlics.
– S’han d’excloure de les aules les activitats d’adoctrinament moral, i reservar-les per als espais de la vida privada de les persones.
– Totes les religions reconegudes i amb certa entitat han de gaudir, en els mitjans de comunicació públics, d’espais i d’un tracte similar.
– Les cerimònies civils i militars han de prescindir d’elements simbòlics de qualsevol culte. No podem veure jurar al nostre govern davant d’un crucifix que sorgeix sobre la Constitució. Els seus compromisos espirituals han de ser privats; el seu jurament davant el rei ha de fer-se sobre la Constitució com a màxima expressió de la voluntat popular.
En definitiva, o anem cap un Estat laic capaç de reconciliar els sentiments religiosos de l’esfera privada amb una acció política neutral o veurem dia rere dia vulnerada la nostra condició lliurepensadora, de forma subtil però amenaçadora. Sense escola pública laica de qualitat caldrà pensar en potenciar escoles laiques (privades i si ens deixen concertades) on els valors il·lustrats serveixin de bases ètiques per configurar una societat oberta i lliure.
Comentaris recents